Veel mensen denken dat vermoeidheid altijd te maken heeft met te weinig slaap. Maar het komt opvallend vaak voor dat mensen écht op tijd naar bed gaan, genoeg uren maken en zich alsnog sloom of leeg voelen. Hoe zit dat?
Dylan
Oprichter van Choose Your Diet
"Iedereen verdient het om zich fit, helder en in balans te voelen. Dit artikel is geschreven vanuit onze ervaring met duizenden trajecten. Wat voor velen werkt, delen we hier graag met jou."
Slaap is belangrijk, maar niet allesbepalend. Je bloedsuikerspiegel, stresssysteem, hormonen en darmgezondheid spelen allemaal een rol in hoe fit je je voelt. Als een van deze systemen uit balans is, kan dat zorgen voor:
Energiecrashes gedurende de dag
Concentratieproblemen
Hoofdpijn of prikkelbaarheid
Het gevoel alsof je constant moet 'doortrekken'
Wat en wanneer je eet, maakt uit. Een ontbijt overslaan of pieken in snelle suikers veroorzaken flinke energiedalingen later op de dag. Ook stress zorgt ervoor dat je lichaam harder werkt, met vermoeidheid als gevolg.
Herken je jouw patroon?
Let eens op deze signalen:
Een energiecrash na de lunch
Vermoeid wakker worden ondanks voldoende slaap
Een constant verlangen naar koffie, snacks of zoet
Dat zijn allemaal aanwijzingen dat je systeem uit balans kan zijn.
Gelukkig kun je met kleine aanpassingen veel bereiken. Denk aan:
Vaste eetmomenten (3 hoofdmaaltijden en eventueel 1 snackmoment)
Een eiwitrijk ontbijt dat je bloedsuiker stabiliseert
Minimaal 7-8 uur slaap, bij voorkeur met een consistent slaapritme en 's ochtends niet snoozen
Daarnaast helpt het om meer rustmomenten in je dag te plannen, schermtijd te beperken en bewerkte producten zoveel mogelijk te vermijden. Je lichaam werkt beter met structuur, ook als het gaat om herstel.