Voel je je vaak opgeblazen, heb je last van stemmingswisselingen of ben je snel vermoeid? Misschien heb je het nog niet in verband gebracht met je darmen, maar je buik heeft meer invloed op je welzijn dan je denkt. De darmen worden niet voor niets ook wel je 'tweede brein' genoemd.
Dylan
Oprichter van Choose Your Diet
"Iedereen verdient het om zich fit, helder en in balans te voelen. Dit artikel is geschreven vanuit onze ervaring met duizenden trajecten. Wat voor velen werkt, delen we hier graag met jou."
In je darmen wonen miljarden bacteriën die samenwerken met je immuunsysteem, je zenuwstelsel en zelfs je hormonen. Als die darmflora uit balans raakt, kun je klachten ervaren als:
Een opgeblazen gevoel
Prikkelbaarheid of neerslachtigheid
Vermoeidheid zonder duidelijke reden
Constante trek in zoet of koolhydraten
Je darmen maken ook neurotransmitters aan, zoals serotonine, dopamine en GABA. Serotonine is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor je stemming, motivatie en slaapritme. Een groot deel van deze stofjes wordt in de darmen geproduceerd. Het is dus niet raar dat je je futloos, somber of onrustig voelt als je buik niet lekker loopt.
De darmen communiceren rechtstreeks met je brein via de zogenaamde gut-brain axis. Deze verbinding loopt onder andere via de nervus vagus: een zenuw die informatie van je darmen doorgeeft aan je hersenen, en andersom. Als je darmen uit balans zijn, kun je dat dus voelen in je hoofd: minder concentratie, een verhoogde stressreactie, slechter slapen of stemmingswisselingen. Ook je hormonen, zoals cortisol en oestrogeen, reageren op de signalen uit je darmen. Dit maakt het effect op je hele systeem compleet.
De balans kan verstoord raken door:
Te veel bewerkte producten of suiker
Te weinig vezels
Antibioticagebruik
Chronische stress
Deze factoren tasten de diversiteit van je darmflora aan, waardoor je darmen gevoeliger worden en minder goed functioneren.
Je hoeft geen rigide dieet te volgen om je buik tot rust te brengen. Kleine aanpassingen kunnen al veel verschil maken, zoals:
Meer groenten eten, vooral gevarieerd
Voldoende water drinken
Eetmomenten beter spreiden over de dag
Vermijd langdurig nuchter blijven
Rust nemen tijdens je maaltijden
Je hoeft niet te blijven rondlopen met vage klachten of het gevoel dat er 'iets niet klopt'. Door naar je darmen te luisteren, zet je een belangrijke stap richting meer energie, rust en veerkracht.