Suikerverslaving: mindset of schimmelinfectie?

Misschien herken je het zelf wel: een onweerstaanbare trek in zoetigheid. Veel mensen die bij ons in de praktijk komen hebben hier last van. Zelf zeggen ze verslaafd te zijn aan suiker. Suiker kan een direct effect hebben op je dopamine. Deze wordt aangemaakt in je hersenen en dient als beloningssysteem voor het lichaam. Op het moment dat je suiker eet, schiet je dopamine omhoog waardoor je een euforisch gevoel krijgt. In principe functioneren je hersenen ook maar op één energiebron en dat is glucose, oftewel suiker. Wetenschappers geloven daarom dat suikerverslaving geen lichamelijke, maar een mentale verslaving is. Je zou hier door een juiste training en suiker voorlopig te vermijden beter weerbaar door moeten worden.

 

Maar zou het toch kunnen zijn dat suiker ook een lichamelijke verslaving triggert? Wij denken van wel. Hoewel we denken dat het brein het meest dominante orgaan is, staat deze direct in lijn met een ander dominant orgaan: de darmen. Dit wordt ook wel het ‘tweede brein’ genoemd. Deze twee organen communiceren met elkaar: wanneer de hersenen signalen naar de darm sturen via autonome zenuwen, produceren darmcellen als reactie daarop neurotransmitters. Zo geven ze boodschappen aan elkaar af en weten ze van elkaar wat er nodig is op welk moment. De communicatie wordt ook wel gut-brain axis genoemd.

Darmen

De darmen bestaan uit een gigantische hoeveelheid levende organismen als schimmels, bacteriën, protozoa, wormen, archaea en virussen. Dit wordt ook wel onze darmflora genoemd. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 90% van alle cellen in het menselijk lichaam in onze darmflora zit. Dus ons lichaam is maar 10% van ons; een omhulsel, een leefomgeving voor die grote hoeveelheid aan micro-organismen die in ons spijsverteringsstelsel wonen. In een gezonde toestand is deze darmflora compleet in balans en leven al deze microben in harmonie met elkaar samen. Maar door verkeerd voedsel, veel stress, gifstoffen en een ongezonde leefomgeving kan een of meerdere van deze organismen gaan woekeren, waardoor het de overhand krijgt. Hierdoor kunnen verschillende problemen ontstaan en op de lange termijn zelfs ziekte. Wij zijn er heilig van overtuigd dat elke ziekte begint bij de darmen.

 

Schimmels

Schimmels zijn essentieel voor een gezonde darmflora. Net als in de grond op aarde dragen schimmels bij aan de vertering en absorptie van voeding. Ze geven onze gemeenschap van micro-organismen een structuur: hun netwerk en dunne draden maken een ‘wegennetwerk’ in de darmflora. Voedingsstoffen, informatie en water worden geleverd via dit netwerk en afval wordt afgevoerd. Dus ons vermogen om voordeel te halen uit de voeding die we eten, hangt sterk af van de schimmelpopulatie in onze darmflora.

 

Candida

Als het om schimmels gaat, hebben we tot nu toe vooral aandacht gehad voor candida. Candida is een gistbolletje dat altijd in het menselijk lichaam voorkomt. In een darmflora die in balans is, met een grote diversiteit, is candida heel gunstig voor ons. Zo beschermt het tegen kwik en andere giftige metalen. Maar in mensen met een beschadigde darmflora kan hij overgroeien en een gevaarlijke parasiet worden. Het kan veranderen in een schimmel met vlijmscherpe draadjes die het slijmvlies van de darm doorboren. Je kunt zo een ‘lekke darm’ krijgen, waardoor de schimmel in de bloedbaan terechtkomt en zich ook in andere delen van het lichaam nestelt. Denk bijvoorbeeld aan symptomen als:

– Schimmel overgroei op de huid, geslachtsdelen of anus

– Jeuk op bovenstaande plekken

– Kalknagels

– Diarree of brijige ontlasting

– Buikpijn

– Een flinke drang naar suiker

En natuurlijk talloze andere problemen, die ook gelinkt kunnen worden aan andere oorzaken. Vandaar dat ik het hierbij houd voor nu.

 

Hoe krijgen we schimmel overgroei?

  • Door het eten van te veel suikers en koolhydraten. Gist heeft namelijk suikers nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen.
  • Medicatie zoals antibiotica. Bij gebruik van medicijnen doodt je niet alleen ‘slechte’ bacteriën, maar ook de ‘goede’ bacteriën. Hierdoor verzwakt het afweermechanisme en krijgen andere microben de kans om dominant te worden. Ook anticonceptiepillen en corticosteroïden staan erom bekend dat ze schimmelgroei bevorderen.
  • Chronische stress en ziektes
  • Blootstelling aan giftige stoffen. Schimmels helpen bij het opnemen en verteren van giftige stoffen, dus een constante blootstelling aan bijvoorbeeld zware metalen zorgen voor overgroei. Ook bij mensen met een amalgaam vulling, waar kwik uit lekt, zorgt voor dit probleem.
  • Een disbalans in de hormonen, bijvoorbeeld door zwangerschap, levensfase voorafgaand aan de menopauze, vlak voor de menstruatie en bij gebruik van anticonceptiepillen.

 

 

Vicieuze cirkel

Voedsel dat rijk is aan suikers, gisten, koolhydraten of alcohol bevorderen het gistingsproces in de darmen en zorgt daardoor voor een milieu waarin candida zich snel kan ontwikkelen tot een probleem. Hierdoor neemt het aantal candida cellen toe en worden er ook meer candida-gistcellen omgezet in candida-schimmelcellen. Die zorgen op hun beurt voor een toename in de productie van gifstoffen. Uiteindelijk wordt het afweermechanisme van de darm slechter en wordt er een groter beroep gedaan op andere organen als de lever, huid en luchtwegen. Op een gegeven moment kan het lichaam zijn afval niet meer goed kwijt en een scala aan vage klachten is het gevolg.

 

Aanpak

Candida verhelpen is enorm lastig als je het niet bij de oorzaak aanpakt. De schimmel kan de behoefte aan zoetigheid sturen zodat de zin en trek in zoetigheid toeneemt. Dit gebeurt doordat candida een signaalstof kan aanmaken die sterk overeenkomt met insuline. Zodra deze stof wordt afgegeven, daalt het bloedsuikerniveau waardoor er trek in zoetigheid ontstaat.

 

De enige manier om overgroei van candida te behandelen is de diversiteit van de darmflora te herstellen, zodat andere micro-organismen de candida onder controle houden. Het is daarnaast noodzakelijk om de gifstoffen kwijt te raken, waartegen de schimmels ons beschermen. Zolang de gifstoffen in ons systeem blijven, blijven de schimmels overgroeien omdat ze de universele opruimers zijn van de natuur.

 

Wat te doen?

Stoppen met alles waar suiker in zit voor minstens twee weken. Het lichaam moet ontzuren en meer alkalisch worden. Zo kan de schimmel zich niet verder ontwikkelen en zal uiteindelijk weer in normale verhouding komen met de rest. Andere acties die net zo belangrijk zijn:

  1. Minder stress
  2. Geen alcohol, koffie of sigaretten
  3. Een goede nachtrust
  4. Bewerkte voeding vermijden
  5. Ook zoetstoffen, siropen en alles wat ook maar te maken heeft met suiker vermijden.

 

Dit kan moeilijk worden. Vandaar dat een ijzersterke mindset erg belangrijk is. Jouw lichaam gaat namelijk schreeuwen voor suikers. Hoe langer jij je hiertegen kunt verzetten hoe beter. Dag 3 tot en met 10 zullen het zwaarst worden. Daarna zwakt het rustig af en merk je dat jouw lichaam zich vanzelf herstelt. De hoofdpijntjes en huiduitslag trekken weg en je energie komt weer op peil. Je lichaam gaat gifstoffen uitscheiden. Dit heet de Herxheimer reactie, of candida die-off. Langzaam maar zeker wordt je weer je oude zelf en ben jij weer de baas over je eigen lichaam.