Is zout nou echt zo slecht voor je?
Zout heeft door de geschiedenis heen altijd een hoge waarde gehad. Het werd vroeger het ‘witte goud’ genoemd en het Romeinse Rijk betaalde zijn soldaten zelfs met zout (vandaar het woord salaris als afgeleide van het Engelse woord ’salt’). Natuurlijk zout is net zo belangrijk voor ons lichaam als water. Zout bevat namelijk verschillende mineralen die essentieel zijn om te kunnen overleven. Maar waarom heerst hier dan zo een angst voor?
Tafelzout
Het is maar een klein deel van de zoutproductie die uiteindelijk wordt gebruikt voor menselijke consumptie. Meer dan 90% van al het zout dat geproduceerd wordt, wordt gebruikt in de industrie voor het maken van zeep, wasmiddel, plastic, landbouwgif, PVC etc. Voor deze industriële toepassingen is natriumchloride nodig, in de volksmond ook wel ‘tafelzout’ genoemd.
Homeostase
Dit zout verstoort de homeostase, oftewel de balans van verschillende functies in het lichaam.Pure natriumchloride trekt water naar zich toe en zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt, met als gevolg dat je uitgedroogd raakt, een verkeerde bloedsomloop hebt en je lichaamstemperatuur niet op orde is en nog meer functies. Als het lichaam zijn best doet om het teveel aan natriumchloride weg te werken, worden er verschillende schadelijke zuren en gal- en nierstenen gevormd. Omdat natrium samenwerkt met veel andere mineralen en spoorelementen (kalium, calcium, magnesium, koper, zink, mangaan, etc.) raken de niveaus van deze mineralen uit balans. De effecten kunnen inderdaad de oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk en uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Dit is de reden dat de meeste mensen in de gezondheidszorg ons vertellen geen zout te eten.
Welk zout dan wel gebruiken?
Maar onze planeet heeft meer dan genoeg zout van goede kwaliteit voor ons te eten. We hebben zout nodig in zijn natuurlijke vorm: als zoutkristallen. Himalayazout of onbewerkt zeezout als Keltisch zout zijn goede voorbeelden hiervan. Deze zouten bevatten alle mineralen en sporenelementen waar het lichaam van gemaakt is. In deze natuurlijke staat is zout niet alleen goed voor ons, maar essentieel. Het zorgt namelijk voor:
- Verlaging van de bloeddruk
- Verhoging van metabolisme
- Verbetering van maagzuur
- Verhoging steroïde hormonen
- Verbetering van energie & slaap
Zout en stress
Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen die weinig zout eten een verhoging van noradrenaline -stress hormoon- laten zien, zelfs 3 keer zo hoog in vergelijking met een normale zout inname van 6 tot 11 gram. Er is zelfs een duidelijke verhoging in sterftecijfers te zien bij mensen die weinig zout eten. Voldoende zout eten zorgt voor een juiste balans in mineralen en spoorelementen. Met name magnesium is belangrijk in dit verhaal. Zout regelt namelijk de magnesiumopname. Meer magnesium betekent minder stress. Minder stress zorgt voor een verhoging van het metabolisme. Dit leidt weer tot meer energie en betere slaap en zo is het cirkeltje weer rond.
Je kunt ervan uitgaan dat veel bewerkte en lang houdbare producten zout bevatten in de vorm van natriumchloride. Samen met het potje tafelzout hebben wij de beste plek gevonden om dit te bewaren: de vuilniscontainer. Een ideale inname ligt tussen de 2,3 en 4,1 gram natrium per dag. Dit is omgerekend 6 tot 11 gram zout. Je kunt bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds een glas water met een snufje zout drinken. Of strooi wat zout over je fruit voor een perfecte opname van elektrolyten en vitamines. Je zult zelf ervaren wat dit met je doet. Maar vergeet niet: iets waar ’te’ voor staat is nooit goed voor je. Hetzelfde geldt voor zout.
Wat te doen?
Je kunt ervan uitgaan dat veel bewerkte en lang houdbare producten zout bevatten in de vorm van natriumchloride. Samen met het potje tafelzout hebben wij de beste plek gevonden om dit te bewaren: de vuilniscontainer. Een ideale inname ligt tussen de 2,3 en 4,1 gram natrium per dag. Dit is omgerekend 6 tot 11 gram zout. Je kunt bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds een glas water met een snufje zout drinken. Of strooi wat zout over je fruit voor een perfecte opname van elektrolyten en vitamines. Je zult zelf ervaren wat dit met je doet. Maar vergeet niet: iets waar ’te’ voor staat is nooit goed voor je. Hetzelfde geldt voor zout.