Hoe behoud je sterke botten?

Osteoporose, het dunner worden van de botstructuur, komt in de Westerse wereld heel veel voor bij mensen in alle leeftijdsgroepen, van kleine kinderen en tieners tot jongvolwassenen en oudere mensen. Dat is niet normaal. Bij mensen met botontkalking worden botten broos en breken gemakkelijk. Wij laten je zien hoe je osteoporose kunt voorkomen.   

Botstructuur

Botten en tanden hebben een vergelijkbare opbouw. Onder een microscoop bekeken, kunnen alle botten omschreven worden als ‘boekenplanken’:

– De planken zijn gemaakt van proteïne (eiwitten), vooral collageen

– De boeken zijn mineralen als calcium, magnesium, boor, fosfor en anderen

Er zijn twee groepen cellen in het botweefsel die zorgen voor bot-hermodellering. Dit zijn osteoblasten en osteoclasten. Deze cellen zorgen voor herstructurering van botten na verloop van tijd en de verschillende levensfases die een persoon doormaakt. Osteoblasten zijn de bouwers van bot, de makers van de boekenplanken en vullen ze met boeken. Zij onderhouden de structuur en de functie van de hele ‘bibliotheek’. Osteoclasten zijn de slopers van bot. Zij produceren stoffen die de botstructuur oplossen en afbreken, zodat er nieuw en sterk bot geplaatst kan worden. Beschikbaarheid van de juiste voedingsstoffen, hersenactiviteit, ons immuunsysteem, hormonen, neurotransmitters en nog veel meer andere factoren zijn betrokken bij botstofwisseling en botstructuur.

Beenmerg en vitaminen

De cellen die onze botten bouwen en onderhouden komen uit het beenmerg. Beenmerg bestaat uit twee delen: rode beenmerg en gele beenmerg, ook wel stroma genoemd. Dit stroma bevat heel veel vet. En om goed te functioneren heeft het veel dierlijk vet en vetoplosbare vitaminen nodig. Vitamine A, D en K2 werken als een team samen in het plaatsen van calcium, fosfor en andere mineralen in de botstructuur: vitamine A en D zorgen ervoor dat de juiste proteïnen gemaakt worden door het lichaam, terwijl vitamine K2 ze activeert.

Botontkalking, oftewel osteoporose, is meestal niet het gevolg van een tekort aan ‘boeken’, maar een tekort aan planken. Een modern eetpatroon vol bewerkt voedsel levert namelijk geen voedingsstoffen voor het bouwen van stevige ‘planken’ in botten en tanden. Als de planken kapot en zwak zijn, kunnen de boeken nergens staan, dus wordt het calcium en andere mineralen gewoon weggespoeld uit de botten en tanden. Het heeft dus totaal geen zin om iemand met osteoporose meer mineralen te geven. We moeten eerst de planken bouwen, door het lichaam de bouwstenen te geven om veel collageen te produceren.

Collageen

Collageen is een eiwit en wordt gemaakt van aminozuren die ons lichaam binnenkomen als we vlees, vis, eieren en zuivel eten. Plantaardige voeding is niet in staat om ons voldoende aminozuren te geven om collageen te maken. Het is bijzonder voedend voor je botten en tanden om voeding te eten die rijk is aan collageen: gewrichtsbanden, huid en gewrichten van dieren, kippenklauwen en -vel, vissenvel, kraakbeen en andere collageenrijke weefsels. Als we deze weefsels in water koken maken we een bouillon die heel rijk is aan collageenvormende aminozuren (vleesbouillon).  Het drinken van deze bouillon en er soepen en stoofpotten mee maken, geeft je lichaam een goede hoeveelheid van de voeding die je botten en tanden nodig hebben.

Je lichaam kan geen nieuwe cellen aanmaken zonder deze dierlijke eiwitten, dierlijk vet en vetoplosbare vitaminen. Dus om je botontkalking te behandelen is het essentieel om goede kwaliteit vlees, vis, eieren en volvette zuivel te eten. Deze voeding geeft je bouwstoffen om collageen, osteoclasten en osteoblasten te maken, om sterke botten en een sterk gebit te bouwen.

Wat te eten?

 Hoe krijg je hier nu voldoende van binnen? De echte manier om gezonde botten en een gezond gebit te hebben, is door je lichaam te voorzien van royale hoeveelheden hoge kwaliteit bouwmaterialen voor je botten en gebit:

  • Collageen: gewrichten, huid/vel kraakbeen in de vorm van bouillon
  • Vetoplosbare vitaminen
    – Vitamine A: levertraan, lever, zuivel, roomboter & eieren
    – Vitamine D: direct zonlicht, vette vis, paddenstoelen
    – Vitamine K2: Ghee, natto, volvette kaas
  • Vitamine C: Milt & lever zijn de beste bronnen van vitamine C. Ben je geen fan van orgaanvlees? Ook gefermenteerde en verse groente en fruit doen hun werk goed.

 

Conclusie

De gezondheid van onze botten en ons gebit is een direct resultaat van wat we eten. Het zijn levende organen met hun eigen bloedtoevoer, zenuwen en immuunsysteem. Ze vernieuwen zichzelf constant en de juiste bouwmaterialen voor dit proces moeten uit je voeding komen. Het is niet normaal om osteoporose te hebben, of je nu jong of oud bent. En het is niet de taak van de tandarts om je gebit gezond te houden. Het zijn ons moderne eetpatroon en onze moderne leefstijl die deze problemen hebben gecreëerd.